DoporučujemeZaložit web nebo e-shop

2011

30. 10. 2011  ŠpicaHópání Open 2. ročník

Poslední říjnovou neděli jsme pořádali 2. Ročník ŠpicaHópání Open, což jsou otevřené klubové závody ve flyballu. Protože sami jako družstvo začínáme a víme, jak cenné jsou zkušenosti z každého závodu, pořádáme tyto malé klubové závody, kde si můžou i méně zkušení psi vyzkoušet závodní atmosféru. Je zde kategorie jednak pro úplné začátečníky, kteří běhají jen na shoot a jednak závod dvojic na klasické flyballové dráze. Pravidla a organizace závodů je volnější než na opravdových závodech, ale psi to berou vážně i tak.

Na letošní ročník k nám přijelo osm psů z Liberce, všichni jsou členové nového družstva CrazyBalls. Také začínají, tak se snaží získávat cenné zkušenosti.

Protože náš mateřský cvičák KK VFU Brno právě prochází důkladnou přeměnou a momentálně není vhodný na pořádání akcí, sešli jsme se na pronajatém cvičáku KK Rybníček kolem půl osmé. Vše probíhalo podle plánu, přejímka psů, postavení drah i zabezpečení malého občerstvení.

První začali běhat nováčci v závodě jednotlivců na shoot na čas.  V kategorii M byli jen čtyři psi.  Všichni zástupci plemen teriér. Závod si užili i páníčci, kteří ještě svoje psy trochu na dráze doprovázeli. Vyhrála fenka PRT Ebína z domácího klubu s časem 5,01 s, druhá byla PRT Sára z CrazyBalls s časem 5,74 s a třetí byla nováček ŠpicaHópačů, Patterdale teriér Nessie s časem 6,62 s.

 V kategorii L bylo osm psů, včetně veterána Luckyho, který začal s flyballem až v pokročilém věku. Většina závodníků byla zástupcem plemen BOC, jeden AUO, jeden VOC a dvě kříženky.  Všichni se moc snažili a náležitě si to užili. Na prvním místě se umístila úžasná fenka Výmarského ohaře Caya z CrazyBalls s časem 4,59 s, druhý byl taktéž člen CrazyBalls, BOC Andy s časem 4,73 s a třetí byla naše BOC Izi s časem 5,68 s. Všichni jsou to nadějní flyballáci a příští rok je určitě budeme některé vídat na flyballových závodech. Skoro devítiletý Lucky se sice umístil na posledním místě, ale jeho velká snaha a nadšení byla oceněna mimořádnou odměnou.

Jako další se dostali na řadu závody dvojic. Do této kategorie se přihlásilo deset zkušenějších psů, kteří byli netradičně do dvojic určeni losem a to tak, že k pěti velkým psům se rozlosovalo pět malých. Vznikli tak i mimo klubové dvojice, ale psi si s tím velice dobře poradili. Všichni dostali možnost se seznámit jak se svým členem týmu, tak liberečtí psi s našimi boxy. Závod probíhal systémem každý s každým na dvě výhry a o první a třetí místo byl ještě jeden rozběh. Na prvním místě skončili  BOC Scotty z družstva CrazyBolls s PRT Fidem z družstva ŠpicaHópačů, druzí byli těsně BOC Draco z družstva CrazyBolls s křížencem Benjim z družstva ŠpicaHópačů a třetí skončily fenky z družstva ŠpicaHópačů, BOC Mia a kříženka PRT Ennie.

Vše probíhalo v naprosté pohodě a skvělé atmosféře. Během pauzy si páníčkové pochutnávali na grilovaných klobáskách nebo mase a i když nám počasí přálo a na 30.10. bylo velice příjemně, vhod přišlo i svařené víno, káva, nebo čaj.

Následovalo vyhlášení výsledků, kdy si každý odnesl pamětní list a nějaké dárečky od sponzorů třeba v podobě knih a časopisů od Pes přítel člověka, nebo různých pamlsků a dobrot od obchodů s chovatelskými potřebami BECRES, 4mlsné tlapky a MAPRA a samolepek od AAJ. Vítězové samozřejmě medaile a diplomy a hodnotnější dárky.

Po vyhlášení ještě bylo překvapení pro páníčky.  Sestavila se čtyři čtyřčlenná družstva z lidí a ti si vyzkoušeli flyball také. Myslím, že se všichni dobře bavili a odměnou pro vítěze bylo dobré víno, nebo něco sladkého na zub.

Den jsme zakončili příjemným povídáním s novými přáteli z Liberce, až se postupně všichni rozešli, nebo rozjeli, se spokojenými a unavenými psy domů. Letošní flyballovou sezónu jsme tak zakončili příjemnou akcí a už se těšíme na další.

sepsala Mirka

foto Martin

18. 9. První trénink nováčků proběhl v neděli. Přišlo pět psů různých ras a pohlaví.

    Bára a  patterdale terier Nessie.

Nessie je agiliťačka, takže překážky jí nedělaly žádný problém a během dvou běhů je dávala celé od Shootu i zpět. S tenisákem na shootu si poradila také brzy a tak než jsme šli po dvou hodinách domů, běhala s pomocí paničky celou trať. Je to velice nadějná fenečka.

    Jana a BOC Art

Art je mladý pes BOC, ale je to takový kliďas. Běhání přes překážky mu nedělá problém a na shootu si s tenisákem taky poradil. Napřed si nebyl jistý, na kterou stranu se bude točit, ale pak si vybral pravou a snad u ní zůstane. Do konce tréninku zvládl start za první překážkou před shootem a celou dráhu s míčkem zpět. S paničkou musí trochu potrénovat zájem o tenisák, ale na to, že ho před tréninkem skoro neviděl, tak to zvládnul dobře.

    Vendy a kříženka Dolly

Dolly je větší kříženka, je to taky agiliťačka, takže překážky bez problémů. Na shootu s tenisákem trochu bojuje, ale má zájem a snaží se, takže to brzy určitě zvládne jak se má. Dolly vše brala s rozvahou a klidem, trochu na ni asi působilo na září dost velké teplo.

    Daniela a BOC Bady

Bady je BOC, velmi temperamentní a pracovitý. Při běhání překážek nad tím napřed moc přemýšlel a dvě se mu nechtěly dát, pak jsme ho pustily od shootu a valil jako střela přes všechny čtyři. Na shotu si také dlouho rozmýšlel na kterou stranu se točit, ale pak vyhrála taky pravá. Na konci tréninku dával také start za první překážkou před shootem a celou dráhu s míčkem zpět. Bady je šikovný a tak doufám, že jeho paničku bude bavit jezdit k nám až z Bratislavy.

    František a PRT Lumík

Lumík je mladý pes PRT a je náhodou bráška Lyly, která s námi už trénuje. Je to pejsek šikovný a zvídavý, ale zatím nedělá žádný spor, tak byl trošku překvapený. Dostaly jsme se postupně k překonání tří překážek. Bohužel se ale ukázalo, že Lumík o tenisák nemá vůbec zájem. Zajímalo ho vše, jen tenisák ne. Takže si to Lumík vyzkoušel, ale pokud se páníkovi nepodaří vzbudit zájem o míček, tak zatím asi Lumíka na dalším tréninku neuvidíme. Kdykoliv se samozřejmě můžou ukázat.

 

Příště snad už budou fotečky, tentokrát jsem byla na tréninku sama, tak nebyl čas fotit.

Máme nové překážky, srpen 2011.

                           

Flyballový turnaj Vídeň International Flyballcompetition 2. července 2011

 

Tento turnaj byl asi nejvíce napínavý těsně před odjezdem. Měli jsem totiž v družstvu několik zranění a možná háravých fen a nakonec doopravdy háravých, takže jsme několikrát měnili složení družstva. Odjeli jsme nakonec ve složení Bára, Mia, Ennie, Ben, Fido, Cpone. Bylo to tedy 50/50. Kluci jeli všichni na turanj poprvé, ale zvládli to na jedničku. Jen Capone se šel jednou podívat na vedlejší dráhu, ale panička na něj houkla a hnedle byl zpět. Počasí si s námi trochu zahrávalo, mělo být oblačno, to by nám vyhovovalo, ale bez srážek. Jenže při prvním běhu jsme pěkně zmokli. Všichni to ale odběhali v pohodě až do konce a rozběh jsme jednoznačně vyhrály. Celkově nám to běhalo skvěle a vyběhali jsme si třetí místo v naší divizi. Už se moc těšíme na další turnaj.

zapsala Mirka a Ennie

 

 

 

 

 Capone, Bára, Ennie

              

Fido, Mia, Ben

Turnaj Sladkých nadějí - Mělník 18.6.2011

 

ŠpicaHópačům se podařilo odstartovat už na druhém turnaji v letošní sezóně, a i když to bylo nahnuté hned od začátku, tak jsme si domů dovezli spoustu krásných zážitků a neuvěřitelné druhé místo ve 4. divizi s nejlepším časem 21,01.

Smůla se nám lepila na paty už od začátku, když si Kačenka zranila drápek a nebylo jisté, zda se nám uzdraví. Lenka s Bernym nám nemohli pomoct, protože se starali o spoustu psích kamarádů v Orlických horách a spojení do Mělníka se nám pro ně žádným způsobem nepodařilo vymyslet.  Naštěstí se ukázalo, že flyball je opravdu týmová hra, a tak nám nabídli pomoc Dragoni se svými rychlíky Magicem a Briess. Už jsme si mysleli, že není problém vyjet, ale na poslední chvíli Baruška začala kulhat a rozhodnutí pana veterináře, že se bude muset tlapka rozříznout, nám ubrala zase jednoho závodníka. Protože loni jsme si na Turnaji sladkých nadějí vyzkoušeli, jak je těžké běhat jenom v pěti, tak jsme rozhodili sítě a poprosili o pomoc. Ani další družstvo nás nenechalo na holičkách a pomohl nám Verčin Dandýsek z Pilsen fast.  Takže výsledkem bylo takové smíšené družstvo, ale my jsme byli rádi, že můžeme vůbec být součástí dalších závodů. Konečné složení družstva tedy bylo: Peťa a Spiky (ŠpicaHópači), Míša a Kačenka (ŠpicaHópači), Lucka a Mia (ŠpicaHópači), Katka a Magic (Dogdragons), Nikolka a Briesseovna (Dogdragons), Verča a Dundee (Pilsen F.a.s. t.).

Naše divize závodila v sobotu, kdy byly jednotlivé běhy prostřídány závody dvojic nadějných flyballáků na příští sezónu. Bylo úžasné pozorovat, jací závodníci přibudou jako posily dalších týmů a myslím, že konkurence bude jenom přibývat. Všichni jsme měli velkou trému před prvními běhy, protože jsme vůbec netušili, jak na sebe budou jednotliví hafani reagovat, ale nakonec se s tím vyrovnali úplně nádherně a my jsme jenom překvapeně koukali. Mia měla svoji premiéru a po pár zkušebních bězích se srovnala a pochopila, co je za úkol a myslím, že z ní roste další super rychlík brněnského týmu. Spiky i Kačenka jsou už ostřílení závodníci, takže jejich běhy byli skoro stoprocentní. Většinou jim to kazily paničky, které se učily, kdy vypouštět na semafor J Obrovský hrdina je pro nás Dandýsek, který statečně odběhal celý den, a jen doufáme, že to na něm nezanechalo následky;). Magic a Briess byli naprosto úžasná podpora a samozřejmě je Dragonům závidíme, ale třeba se někdy najde příležitost, jak tuhle úžasnou zápůjčku splatit. Nakonec jsme se probojovali do finále, a i když nás v posledním běhu zradil box a narychlo jsme půjčovali od jiného družstva. Musíme uznat, že Rebelům to ten den prostě skvěle běhalo, a i když divácky jsme konec lehce zdramatizovali, byli jsme všichni z druhého místa strašně nadšení J. Taky nesmím zapomenout poděkovat organizátorům za úžasně připravené závody, a i přes lehce chladné počasí se nám v Mělníku hrozně líbilo. A sladká odměna nakonec pro všechny byla skvělá tečka za tak náročným dnem;).

Zapsala Terka +Sandy

Dodatek:

Doufám, že příští rok nebudeme muset s BArčou jenom držet zavázanou tlapku, ale že se i aktivně zúčastníme.... Jinak se také těším, že se z Brňáků nahlásí také nějaká dvojice, popř. že už bude i další nadějné družstvo!!!!!  

Ája a Barča

Fotografie pro nedostatek pomocníků nejsou :-(  

 

 

Lukášovský drak 4. - 5. června 2011

O víkendu 4. – 5. 6. 11 jsme se vydali na náš první letošní turnaj ve flyballe. Náš tým, ŠpicaHópači Brno, jsme poskládali ze čtyř zkušenějších psů, Bernie, Spiky, Barča a Artuš, kteří už na jednom turnaji byli, a dvou nováčků Sandy a Ennie. Sandy se dokonce s některými psi viděla poprvé až na turnaji a Ennie vlastně taky. Vše začalo už v pátek, neb místo konání byl Jablonec na Nisou – Lukášov,  a to je od nás dobrých 300 Km. Po práci jsme se různě poskládali do aut a vyrazily. Večer jsme se všichni sešli na místě, ubytovali se ve stanech a začali spřádat první plány na sobotní Speed Trial a nedělní Double Elimination.  Podle vstupního času 21.43 jsme byli zařazeni do 3. Divize.

V sobotu ráno vše vypuklo kolem sedmé hodiny. Začaly, veterinární přejímka, registrace závodníků a povinné měření. V devět hodin vypukl samotný závod. Každé družstvo běželo čtyři rozběhy po třech bězích. Nás plán byl, některé běhy dát na jistotu a možnost zaběhnout co nejlepší čas, a pak nechat běžet nováčky aby se otrkali. Dva rozběhy jsme měly před obědem a zbytek po něm. První rozběh jsme pojali jako zkušební. Nevěděli jsme totiž, jak bude Sandy reagovat, protože s některými psy nikdy neběžela a vůbec poslední dobou moc nemohla trénovat. Jejím domocem se totiž teď stala Plzeň a k nám to má daleko. Složení prvního rozběhu bylo Sandy, Spiky, Bára a Ennie. Ani jeden běh jsme nedoběhli, Sandy se nevracela jak měla, bylo tu na ni moc vjemů.  V dalším dopoledním rozběhu jsme daly dva platné běhy. Složení prvního běhu Bernie, Spiky, Bára Artuš a platný čas 23.15, druhé dva běhy jsme trochu zariskovali a nasadili nováčka, Ennie místo ostříleného Artuška. Druhý běh se nepodařilo doběhnout, ale třetí byl platný a čas 23.13. Ennie ještě neumí střídat natěsno, takže jsou tam velké rezervy.

Po obědě už jsme měli jistotu jakéhosi vstupního času, tak jsme opět zkusili Ennie i Sandy. Nedoběhli jsme ani jeden běh, buď se šla podívat na sousední dráhu Ennie nebo Sandy. Čtvrtý rozběh Bernie, Spiky, Bára a Ennie začal slibně časem 22.16, druhý 22.84 a třetí už jsme zase nedoběhly. Celkově jsme byli moc spokojení. Sandy bude sice potřebovat ještě doladit zpáteční cestu od boxu a Ennie střídačky, ale jinak adrenalinovou atmosféru závodů zvládaly obě docela dobře. Odpoledne jsme pojali odpočinkově. Počasí bylo ryze letní a velké teplo nesvědčilo ani psům ani nám. Vydali jsme se na procházku k nedalekému rybníčku. Psiska si cestou protáhla svaly a pak si dala relaxační plavání. Sandy se ukázala jako ideální pes pro vodní sporty. Musím ale říct, že to byl její poslední výkon toho dne, a jak se ukázalo později i víkendu. Večer jsme ještě poseděli u skvělé grilované kýty a pivka nebo kofoly, probrali strategii na druhý den a šli spát. Tentokrát se všichni vyspali do růžova, jen Sandy vypadala, že už se ani nepohne, nějak odpadla. Nevíme jestli víc psychicky, nebo fyzicky, ale počítat se s ní už nedalo.

Takže do nedělních běhů byl výběr už jen z pěti psů.

Na první běh nedělního pavouka na nás připadly Kosatky 2. Sestavili jsme zkušený tým Bernie, Spiky, Bára a Artuš, na jejich družstvo složené ze čtyř Border Kolií jsme neměli jen o vlásek. Vždy nás dotáhl až jejich poslední pes na zpáteční cestě. Zaběhli jsme ale skvělé časy 22.14; 21.52 a 21.62, takže spokojenost. Spadli jsme tedy do spodní části pavouka a čekal na nás tým Alea Minimax. Do prvního běhu jsme zkusili dát Ennie místo Artuše, ale ukázalo se, že už psychicky nedá, nevšímat si psů na sousední dráze. Na druhý běh už se vrátil Artuš a stáhli jsme skóre na 1:1. Další běh se nevydařil technicky, i když jsme byli rychlejší běh, nebyl uznán pro chybu. No a pak šlo o vše, buď vyrovnáme, nebo vypadneme. Rychlostně jsme na to měli, ale nervozita udělala své a bohužel jsme opět nedali čistý běh.

Tím pro nás turnaj skončil, ale my byli spokojení. Získali jsme spoustu zkušeností. Seznámili se se zařízením EJS, které měří časy a vůbec hlídá běhy družstev. Doladili organizaci týmu při bězích, výměnu psů, nahlášení družstva, změnu výšky překážek atp. Ještě musím samozřejmě zmínit nabíječku Danču, která byla skvělá a několikrát se jí podařilo vrátit zaběhlou Ennie na vlastní dráhu. Obsluhu boxu zvládala bravurně a ani o hlas nepřišla. Také sběrači míčků Martin a Vojta byli spolehliví. Dál do týmu ještě patřili samozřejmě fotografové, díky nimž máme skvělé fotky, pan Strnad, Martin a Alča. Neodmyslitelnou součástí byla i paní Strnadová, která zásobila psiska vývarem a kostičkami na odměnu za jejich výkony. Musím zmínit i druhou půlku běhajícího psa a to je jeho psovod, bez kterého by to nešlo. Sestavy jsou: Bernie a Lenka, Petra a Spiky, Alča a Bára, Eva a Artuš, Terka a Sandy a Mirka a Ennie. Všem tedy patří velká pochvala za odvahu a snahu co nejlépe reprezentovat KK VFU Brno, kde se nám daří trénovat ve velice polních podmínkách.

Na posledním místě ještě moc pochválím organizaci turnaje, místní tým DogDragons měl vše skvěle zařízeno, chutnou kuchyni, sociální zázemí, místo na stanování i parkování bylo bezvadné. Určitě se sem rádi vrátíme.

Teď už ale přemýšlíme nad dalším turnajem, který nás čeká. Tak se zase sejdeme v trochu jiném složení za pár dní v Mělníku na Turnaji sladkých nadějí.    

Zapsala Mirka s Ennie   

Bylo tam ale moooc fajne, proto volám:  "ŠpicaHópHóHóp" 

Naše časy: ZDE

Foto 1 (bez úprav)

Foto Ajina  

foto Dana

Videa 

    

Sandy, Bernie, Ennie

    

Bára, Spiky,Artuš

    

  Pomocníci:   Vojta     Míla   Martin

                                            Dana - nabíječka